Αγίασμα του Αγίου Παύλου – Ν.Φώκαια
Ένα εξωκκλήσι λαξευμένο στο βράχο που σύμφωνα με την παράδοση βρήκε καταφύγιο ο Απόστολος των Εθνών Παύλος όταν επισκέφθηκε την περιοχή για να διδάξει. Στο εξωκλήσι αναβλύζει Αγίασμα το οποίο παίρνουν ως ευλογία οι πιστοί. Ο χώρος είναι ανοιχτός για τους προσκυνητές οι οποίοι μπορούν να μπουν και να περπατήσουν σε στοά μήκους περίπου 10 μέτρων ώσπου να φθάσουν σε μία ορθογώνια αίθουσα, στην οποία , σύμφωνα με την παράδοση , κατέλυσε ο Απόστολος Παύλος.
Ξωκκλήσι Παναγίας Φανερωμένης
Το πανέμορφο αυτό εξωκλήσι βρίσκεται σε απόσταση 2 km από τη Ν. Σκιώνη και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Στο ναό φυλάσσεται εικόνα της Παναγίας ζωγραφισμένη σε όρθια βάση αγάλματος. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, η εικόνα έφτασε στο εξωκλήσι πλέοντας από τη Θεσσαλία. Στο εσωτερικό του ναού οι επισκέπτες μπορούν να διαβάσουν το κείμενο της ιστορίας και των θαυμάτων της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης.
Ιερά Μονή Οσίου Ιωάννη Του Ρώσου
Η Ιερά Μονή Οσίου Ιωάννου του Ρώσου βρίσκεται στην κορυφογραμμή της χερσονήσου Κασσάνδρας, στην ευρύτερη περιοχή του Πευκοχωρίου. Πρόκειται για Ιερό Ησυχαστήριο που επισκέπτεται, ειδικά το καλοκαίρι, πλήθος πιστών.
Ι.Ναός Αγίου Δημητρίου – Αφύτου
Κτίσθηκε το 1858 στα ερείπια παλαιότερου ναού αφιερωμένου στον ίδιο Άγιο ο οποίος καταστράφηκε το 1821, στο Χαλασμό της Κασσάνδρας, όπως και ολόκληρο το χωριό.
Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, ενσωματωμένο κωδωνοστάσιο, νάρθηκα και αυλή. Κτίσθηκε από βορειοηπειρώτες τεχνίτες με την προσωπική βοήθεια των κατοίκων του χωριού. Μεγάλη ήταν η συνδρομή του Σιμωνοπετρίτη μοναχού Φίλιππου.
Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο με ζωγραφιστό φυτικό διάκοσμο και κοσμείται με εικόνες του 19ου αιώνα έργα του Γεωργίου Αθανασίου από την Γαλάτιστα.
Στο κεντρικό κλίτος του ναού υπάρχει η εικόνα της Παναγίας της Αφυτιώτισσας έργο του 14ου αιώνα από την Κωνσταντινούπολη.
Ναό της Γέννησης της Θεοτόκου (1850)
Μέσα από πλακόστρωτα σοκάκια οδηγείται ο επισκέπτης στον κεντρικό ναό της Γέννησης της Θεοτόκου, πού κτίστηκε το 1850. Στο συγκεκριμένο ναό ενδιαφέρον παρουσιάζουν το παλιό καμπαναριό, το γλυπτό υπέρυθρο τόξο (παλαιοχριστιανικό με ανάγλυφες παραστάσεις), που βρίσκεται στη Δυτική είσοδο και προέρχεται από το τέμπλο του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, ο πλούσιος διάκοσμός του, αναδεικνύοντας την ιστορική αλλά και θρησκευτική αξία του ναού.
© Copyright 2024 Hotel Tropical